Let op, geld lenen kost ook geld.

Terugbetaling van investeringskredieten

terugbetaling berekenen met rekenmachineDe looptijd en terugbetalingsmogelijkheden van een investeringskrediet is vrij soepel en kan snel variƫren tussen looptijden van 1 tot 20 jaar. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden tussen een variabele of vaste rentevoet. Met een vaste rentevoet onder ga je geen verrassingen bij rentestijgingen en weet je vooraf hoeveel interest je zal betalen gedurende de looptijd van het investeringskrediet.

De terugbetalingen van investeringskredieten kunnen constant of degressief zijn. Bij een degressieve terugbetaling betaal je steeds een vast gedeelte aan kapitaal terug. Hoe meer kapitaal er wordt terugbetaald, hoe meer de interesten zullen dalen. Hierdoor daalt de periodieke terugbetaling gedurende de looptijd van het investeringskrediet.

De terugbetalingen van een investeringskrediet gebeuren periodiek op een vastgesteld tijdstip. Doorgaans verkiest men een maandelijkse terugbetaling, maar dit kan evengoed trimestrieel, halfjaarlijks of zelfs jaarlijks zijn. Dit wordt op voorhand besproken met de bank.

Vaak bestaat ook de mogelijkheid om je eerste aflossing uit te stellen door een delgingsvrije periode in te lassen. De lengte van deze periode spreek je op voorhand af met je adviseur en in tussentijd betaal je enkel interesten. Deze periode zal doorgaans maximaal 2 jaar bedragen, doch in de praktijk wordt vaak een periode van 2 maanden gebruikt.